Az elektromos járművek történelme

Az elektromos robogó előnyeinek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend manapság szerte a világon. Azonban gondoltad volna, hogy a legelső e-járműhöz köthető szabadalom az 1800-as évek végére nyúlik vissza? Most bepillantást nyerhetsz az elektromos járművek fejlődésének történetébe, nézzük melyek a legfontosabb mérföldkövek! 

Az 1700-as és 1800-as évek

 

Elsőként Benjamin Franklin és Andrew Gordon nevét kell megemlíteni, hiszen ők voltak azok, akik megálmodták az első elektromos motorokat (1740). Igaz, ezek még nagyon egyszerű felépítésűek voltak és kizárólag külső áramforrás működtette őket. 1799-ben Alessandro Volta feltalálta a praktikus elemeket, melyek állandó áramforrást biztosítottak az elektromos motorok számára. Természetesen ezek még nem tudtak elegendő erőforrást nyújtani, de mindenképpen megalapozták az akkumulátorok és ezzel együtt az elektromos járművek fejlődését. 

Gaston Planté francia fizikus 1859-ben feltalálta az első savas ólomakkumulátort, amely már emberek szállításához is elegendő erőt tudott biztosítani. Az 1800-as évek vége igazi áttörést hozott, hiszen Gustave Trouvé 1881-ben megalkotta az első elektromos triciklit, egy évvel később pedig az első “elektromos kocsi” is megépült William Ayrton és John Perry által. Ezek az eszközök már akár a 25 km/órás sebesség elérése is képesek voltak. 

 

Ayrton és Perry “elektromos kocsija” (Forrás: Prestige Electric Car & Bike)

 

Ami az elektromos kerékpárokat illeti, valójában nem tudjuk mikor találták fel a legelsőt. Egy biztos, hogy az elektromos kerékpárra vonatkozó szabadalmat Ogden Bolton Jr. amerikai feltaláló nyújtotta be még 1895-ben. A szabadalom szövege azonban azt mutatja, hogy már korábban is voltak találmányának előzményei. A következő 20-30 évben számos elektromos biciklit és mopedet gyártottak, amelyeket előszeretettel használtak az emberek, mivel a gázüzemű motorok hatékonysága még igencsak gyerekcipőben járt.

 

Az 1900-as évek

 

1911-ben bemutatásra került egy olyan e-kerékpár, amely egyetlen töltéssel már akár 100 mérföld megtételére is képes volt. Sőt ebben az évben kiadták az első oldalkocsival ellátott e-motorkerékpárt is. Miért kellett az oldalkocsi? Az cipelte az elemeket!

 Az 1920-as és az 1930-as években kissé megtorpant az elektromos járművek fejlődése, hiszen megjelentek az első gázüzemű robogók is. Később a második világháború alatt kialakult benzinhiány miatt ismét jobban szárnyaltak az e-járművek eladásai, sokan újabb és újabb modelleket gyártottak.

Az 1960-as években a környezetvédelem térnyerése új fejleményeket hozott az e-járművek terén. 1967-ben Karl Kordesch osztrák vegyész legyártotta az első gáz / elektromos hibrid motorkerékpárt. Mike Corbin egyedi gyártású QuickSilver készülékével megdöntötte az elektromos motorkerékpár szárazföldi rekordját, amely szám szerint 165 km/óra maximális sebességet jelentett. Érdekesség, hogy ezt a rekordot csak 2012-ben körözték le.

 

Mike Corbin QuickSilver modellje (Forrás: The Pack)

 

Az első, Scoot’Elec nevű, sorozatgyártású elektromos robogót 1996-ban dobta piacra a Peugeot és igazi sikernek számított annak ellenére, hogy nem volt túl környezetbarát ráadásul még nehéz is volt. A következő években töretlen fejlődésnek indult a minél hatékonyabb és környezetbarátabb akkumulátorok gyártása. 

 

2000-es évek és manapság

 

Az e-robogók modern hulláma 2009-ben kezdődött igazán, amikor az Inokim vállalat az élre tört. Ezek a robogók már teljes mértékben kihasználták az új, hatékonyabb lítium-ion akkumulátorok előnyeit, így gyors sebességű és otthon tölthető robogókat gyártottak sorra.

 

Citiwell 100% elektromos robogó 

 

Manapság több tucat elektromos robogógyártó létezik. A technológia töretlenül fejlődik, így kezd egyre népszerűbbé válni ez a közlekedési eszköz. Az emberek általában egyszerű használatuk, alacsony környezeti lábnyomuk és a kevesebb karbantartás szükségessége miatt kedvelik jobban az elektromos robogókat a hagyományosabb szállítási eszközökkel szemben. 

 

Az elektromos járművek, robogók népszerűsége tehát nemcsak mostani jelenség, hanem történelmük évszázadokra nyúlik vissza. A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre hatékonyabb és környezetbarátabb modellek kerülnek a piacra.

 

Válaszd Te is a Citiwell 100% elektromos robogót!

 

Forrás: A History of Electric Scooters