6 tipp - Így gondoskodj egy elektromos robogóról - Téli kiadás

Természetesen minden járműnek szüksége van a körültekintő ápolásra és karbantartásra, főként a téli időszakban. 

Habár az e-motorok “gondozása” jóval kevésbé energia- és költségigényes, nem javasolt elhanyagolni, hiszen odafigyeléssel biztosítható a jármű hosszabb élettartama és a biztonságosabb közlekedés is. Íme, 7 fontos szempont, amelyeket érdemes követni a téli hónapok során!

 

 

 

      1. Ideális tárolás

Az egyik alapvető feladat az elektromos robogód biztonságos tárolása. Célszerű olyan helyet választani, amely nincs kitéve erős napfénynek és ahol a hőmérséklet ingadozás is a lehető legalacsonyabb. Törekedj arra, hogy se túl meleg, se túl hideg ne legyen a tárolási helyen, ezzel megelőzheted az akkumulátor és az egyéb alkatrészek károsodását.

Amennyiben van rá lehetőség, az elektromos robogót érdemes zárt helyen tárolni, hiszen a téli időszakban fontos, hogy megóvjuk a fagy káros hatásaitól.

 

      2. Akkumulátor élettartama

A téli hónapok előrehaladtával egyre kevesebb motorost látni az utakon. Ilyenkor sok e-robogó is téli álomra hajtja fejét, ehhez pedig a Te érdeked is az optimális környezet kialakítása!

Függetlenül attól, hogy melyik akkumulátor típussal rendelkező motort választod, egy általános szabály, hogy az akksit nem szabad teljesen lemeríteni, mivel ez csökkenti annak élettartamát.

Célszerű a lítium ionos akkumulátort 60-70% töltöttségen tartani kiszereléskor (ha nem tudjuk lerakás előtt lemeríteni az előbb említett szintre, elrakhatjuk teli töltöttséggel is). Ez azért lényeges, mert így a hosszú kényszerszünet alatt sem csökken a cellák energiaszintje a kritikus szint alá, sőt energiamegtartó képessége is ebben a tartományban a leghatékonyabb.

Mindezek mellett legalább 2 havonta célszerű ránézni és rátölteni, ha szükséges, hogy továbbra is az optimális tartományban tároljuk tovább. Ez a metódus akkor is érvényes, ha nincsen hideg és tél csak egyszerűen hosszabb ideig nem használjuk a motort (ekkor érdemes áramtalanítani és lehúzni a kábelt az akkumulátorról).

A kritikus szint elkerülése nemcsak a robogónak jó, hanem Te is biztonságban érezheted magad, hogy “nem hagy ott” sehol sem.

A hideg beköszöntével erősen ajánlott betartani az akkumulátorra vonatkozó megfelelő tárolási szabályokat. Figyelmet kell fordítani, hogy az akkumulátort ne tegyük ki hosszú időn keresztül fagynak, valamint a töltést ne kihűlt akkumulátorral kezdjük meg! Az e-robogókat tegyük zárt helyre, a kivehető akkumulátorokat vigyük magunkkal a lakásba és tároljuk kb. 20°C-on, alacsony páratartalom mellett. Ha egy fűtetlen helyiségben tároljuk robogónkat (benne az akkumulátorral) a téli mínuszok alatt az akkumulátor károsodhat, élettartamából veszíthet. Ha nem vesszük ki az akkumulátort (főleg zselés akkumulátor esetén), akkor ajánlott a robogót temperált helyiségben tárolni, 10-15 °C-os hőmérsékleten, viszont ilyen esetben számolni kell vele, hogy akkumulátor gyorsabban merül mint a fent említett 20°C-on tárolt társainál.

A töltési idő alatt pedig biztosítsuk a 15-20°C-ot. Természetesen az akksit semmi esetre sem szabad melegíteni! A töltés előtt várd meg, míg magától felmelegszik a magasabb hőmérsékletű környezete által!

Fontos, hogy a tartós töltés, csatlakozóra dugott tárolást tilos a téli hónapok alatt is, ne hagyjuk hálózatra dugva hetekig, de még napokig se. A benzines motoroknál szokásos „csepptöltés” szigorúan tilos az elektromos robogók esetében.

 

      3. Gumi és a keréknyomás ellenőrzése

A gumik kopása természetes folyamat, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés. Az elöregedett, megkopott kerekek nem alkalmasak a biztonságos közlekedésre. A gumik élettartama meghosszabbítható az állandó, helyes keréknyomás fenntartásával, valamint az optimális nyomás elősegíti a maximális sebesség biztosítását.

A téli robogózás előtt mindenképpen meg kell bizonyosodni afelől, hogy megfelelő-e a tapadása a hóban való vezetéshez. Menet közben pedig óvd a gumiabroncsot az időjárásnak megfelelő sebesség megválasztásával!

A guminyomást célszerű ellenőrizni, hogy ne sérüljön az oldalfala a hosszú állási idő alatt (ideális nyomás 2-2,2 bar).

 

      4. Szennyeződések

A por és az egyéb szennyeződések káros hatással vannak a motorokra, így az alapos tisztítás kiemelt fontosságú. Amennyiben lehetséges, érdemes elkerülni a heves esőzéseket, víztócsákat és a latyakos felületeket, melyek a fém alkatrészek korrodálódását okozhatják. Ennek megelőzésére javasolt a járművet alaposan szárazra törölni.

Soha ne mossa a robogót nagynyomású mosóval. Ne mossa az akkumulátor rekesz oldalát, hátsó részét és belsejét nagy nyomású vízzel. Kerülje a robogó akkumulátortöltő egységének, vezérlőelektronikájának és egyéb elektromos részeinek közvetlen vízzel való lemosását. Amennyiben az AC erősáramú akkumulátortöltő, mosás, vagy egyéb okok miatt vizes lett, ne kezdjen tölteni, ameddig az teljesen ki nem száradt, az áramütés kockázatának elkerülésére. Amennyiben az említett egység túlzottan átnedvesedett, a biztonság érdekében javasolunk egy márkaszerviz általi ellenőrzést.

 

      5. Fék működése, annak ellenőrzése

Az idő előrehaladtával a fékbetétek, a fékpofák és a féktárcsák kopása elkerülhetetlen, ezért ezeket célszerű hetente ellenőrizni. Mint minden közlekedési járműnél, az elektromos motoroknál is elengedhetetlen, hogy a fék megfelelően működjön a biztonságos közlekedés érdekében. Emellett az e-robogók esetében a fék az akkumulátor visszatöltéséért is felel.

Legyen tisztában azzal, hogy a féktáv esős időben akár a kétszeresére is nőhet a száraz útviszonyokhoz képest.

A tárcsafékek a havas útfelületen is megfelelően működnek, azonban a csúszós, jéggel vagy olvadt hóval borított aszfalton nem árt az óvatosság! A fékutakat célszerű minél hosszabbra hagyni, valamint kerülni a fém felületeken való áthaladáskor a gázadást!

 

      6. Éves karbantartás

A tavasz beköszönte előtt érdemes alaposan átnézni vagy átnézetni a robogót, hogy a téli tárolás során felmerülő esetleges problémákra még az első használat előtt fény derüljön!

Az elektromos robogók karbantartási költségei minimálisak. Amennyiben szeretnél biztosra menni - érdemes beütemezni egy éves felülvizsgálatot szakemberek segítségével. Ha bármilyen probléma merülne fel a motoroddal, akkor jelezd nekünk, mi pedig 48 órán belül felvesszük Veled a kapcsolatot és kollégáinkkal segítünk mindenben!

 

Záró gondolat

Ha már büszke Citiwell tulajdonosként olvasod sorainkat, vagy épp most tervezed a vásárlást, a fenti ápolási útmutatót tartsd szem előtt!

 

Forrás:

https://boostedwheels.com/blogs/safety-tips-for-our-riders/a-beginners-guide-to-electric-scooter-maintenance-everything-to-know

https://voltagerider.com/electric-scooter-winter/